ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Στη Ρουμανία η διαδικασία έναρξης μίας εταιρείας στη βασική της μορφή είναι απλή και το κυριότερο δεν κοστίζει ακριβά! Σε γενικές γραμμές ουσιαστικά πραγματοποιείται μέσα σε 5 εργάσιμες (εφόσον υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά) και μόνο σε δύο κρατικές υπηρεσίες και με 3 υπογραφές Κόστος σύστασης εταιρίας στη Ρουμανία
Τα γενικά έξοδα σύστασης είναι κυμαίνονται από 800-1.400 Ευρώ. Στο κόστος αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για την μίσθωση της έδρας και το κόστος για το λογιστικό γραφείο που θα αναλάβει μετά την παρακολούθηση των λογιστικών βιβλίων της εταιρείας και κάποια άλλα γενικά έξοδα (π.χ. μεταφράσεις) τα οποία έχουν ελάχιστο κόστος ανάλογα με τον όγκο των εγγράφων.
Τέλος στη Ρουμανία η φορολογία είναι ενιαία 16% επί των κερδών. Αυτό παραμένει σταθερό από το 2005, ενώ ετοιμάζεται και η μείωση του συντελεστή στο 14% το 2019.
Φορολόγηση από 1% - 3%
Εκεί όμως που η χώρα εκπλήσσει είναι στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις μικρές εταιρίες, νέο-ιδρυθείσες ή πιο παλιές, με τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ τον χρόνο (αυξήθηκε απο τις 100.000 στις 500.000 Ευρώαπο 01/01/2017). Για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και να μην αφήσει περιθώρια φοροδιαφυγής, το κράτος της Ρουμανίας φορολογεί τις μικρές εταιρίες ως εξής:
-3% επί του τζίρου, αν δεν έχουν εργαζόμενο
-1% (!) επί του τζίρου αν έχουν 1 εργαζόμενο
 
Αν περάσουν το ποσό των 500.000 Ευρώ, τότε αυτομάτως θα πληρώσουν και αυτές φόρο 16% επί των κερδών. Παράλληλα, η φορολόγηση των μερισμάτων στη Ρουμανία είναι 5%. Ο φορολογικός κάτοικος Ελλάδος όταν αποκτά εισόδημα από μερίσματα αλλοδαπής εταιρείας υποχρεούται να δηλώσει τα εισοδήματα αυτά στην φορολογική του δήλωση στην Ελλάδα και μπορεί να τα εισάγει νόμιμα. 
Αυτασφάλιση στη Ρουμανία
Στη Ρουμανία δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των μετόχων ή των διαχειριστών μίας εταιρίας. Αντιθέτως αν το επιθυμούν μπορούν να προσληφθούν στην εταιρία τους και να ασφαλιστούν ως μισθωτοί εξασφαλίζοντας έτσι τα ίδια προνόμια με όλους τους ασφαλισμένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (απαλλαγή ασφάλισης σε περίπτωση που υπάρχει δραστηριότητα σε άλλη χώρα, Ευρωπαϊκή Κάρτα ασφάλισης με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν στην ΕΕ κλπ).
Δικαιολογητικά για την ίδρυση εταιρίας στη Ρουμανία
Τα μόνα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι φωτοτυπία διαβατηρίου ή αστυνομικής ταυτότητας για κάθε μέτοχο και κάποιες δηλώσεις που επικυρώνονται στο ΚΕΠ. Εάν δεν επιθυμείτε να είσαστε παρόντες στη διαδικασία σύστασης της εταιρείας τότε μπορείτε να κάνετε εξουσιοδότηση σε συμβολαιογράφο στην Ελλάδα για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη διαδικασία στη Ρουμανία (δικηγόρος ή λογιστής).
Δίπλα σας με τους σωστούς συνεργάτες
Το γραφείο μας διαθέτει ευρύ δίκτυο Ελλήνων συνεργατών στο Βουκουρέστι και συνεργάζεται και με την Δικηγορική Εταιρεία Mocanu si Asociatii SPRL, που έχει έδρα το Βουκουρέστι και 16 υποκαταστήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας (Bucuresti,Timisoara, Iasi, Suceava, Galati, Constanta, Giurgiu, Ploiesti, Pitesti, Craiova, Rimnicu Vilcea, Sibiu, Brasov, Miercurea Ciuc, Deva, Cluj, Piatra Neamt) αναλαμβάνει την διαδικασία ίδρυσης της εταιρείας σας με μικρό κόστος με ταχύτητα και προπάντων αξιοπιστία, σε οποιαδήποτε πόλη της Ρουμανίας επιθυμείτε. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα, η παρακολούθηση των λογιστικών της εταιρείας να την αναλαμβάνει Έλληνας λογιστής που εδρεύει στη Ρουμανία με τον οποίο σίγουρα έχετε καλύτερη επικοινωνία.
Μεγάλο εύρος υπηρεσιών για την αγορά της Ρουμανίας
Τέλος η Ρουμανία προσφέρεται για επενδυτικές προτάσεις και μέσω του δικτύου συνεργατών της εταιρείας μας μπορούμε να σας συμβουλέψουμε με αξιοπιστία:
- Ευρωπαϊκές ή Εθνικές επιδοτήσεις αναφορικά με τη δημιουργία μονάδων παραγωγής στη Ρουμανία.- Επιδοτήσεις στις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα που φτάνουν μέχρι και 90%.
- Επενδύσεις στον κλάδο της οικοδομής που διέρχεται περίοδο σημαντικής ανόδου με τα περιθώρια κέρδους να ξεπερνούν το 30%, όπου με τους συνεργάτες μας αναλαμβάνουμε την εύρεση γης, την παρακολούθηση κατασκευής αλλά και τις πωλήσεις των διαμερισμάτων.
- Επενδύσεις σε ακίνητα εισοδήματος με αποδόσεις πάνω από 6.5%!
- Επιχειρήσεις, ακίνητα (είτε επενδύσεις στην οικοδομή που διέρχεται περίοδο άνθησης, είτε σε ακίνητα που προσφέρουν αποδόσεις άνω του 7%).
- Πράσινη ενέργεια, με έμφαση στη βιομάζα και το βιοαέριο
- Αναζήτηση προϊόντων από τη Ρουμανία
- Προώθηση Ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Ρουμανίας κλπ
Διεύρυνση φοροαπαλλαγών για προγραμματιστές λογισμικού στην Ρουμανία
Από την 1η Ιανουαρίου 2017, τέθηκε σε εφαρμογή η απαλλαγή από την φορολογία εισοδήματος των αποδοχών των προγραμματιστών λογισμικού, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών των εταιρειών στις οποίες εργάζονται. Μέχρι πρότινος, το μέτρο αυτό εφαρμοζόταν σε εταιρείες του κλάδου, των οποίων ο κύκλος εργασιών ανά εργαζόμενο ξεπερνούσε τις 10 χιλιάδες ευρώ. Ο κύριος στόχος πάντως είναι η συγκράτηση των προγραμματιστών στη χώρα και η δημιουργία νέων επιχειρήσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Σημειώνεται ότι ο τομέας της πληροφορικής αποτελεί έναν από τους πλέον προσοδοφόρους της ρουμανικής οικονομίαςupdated 19/09/2017


Print Friendly and PDF

facebook

Technical support