Νομικη κριση ή εφαρμογες Τεχνητης νοημοσυνης;

        Σε μια μελέτη ορόσημο, 20 κορυφαίοι αμερικανοί δικηγόροι, με δεκαετίες εμπειρίας στο εταιρικό δίκαιο και τον έλεγχο συμβάσεων και συμβολαίων, ήρθαν αντιμέτωποι με μία εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης. Το αντικείμενο της έρευνας ήταν να εντοπίσουν προβλήματα σε πέντε συμφωνίες μη αποκάλυψης πληροφοριών (NDAs), οι οποίες αποτελούν συμβατική βάση για τις περισσότερες εμπορικές συμφωνίες.

         Η μελέτη, που διεξήχθη με κορυφαίους νομικούς ακαδημαϊκούς και ειδικούς, είδε την εφαρμογή LawGeex AI να πετυχαίνει ένα μέσο ποσοστό ακριβείας 94% , υψηλότερο από τους δικηγόρους που πέτυχαν ένα μέσο ποσοστό 85%. Οι δικηγόροι χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 92 λεπτά για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο της NDA, σε σύγκριση με το LawGeex AI που χρειάστηκε 26 δευτερόλεπτα . Ο μεγαλύτερος χρόνος που έκανε ένας δικηγόρος για να ολοκληρώσει τον έλεγχο ήταν 156 λεπτά και ο μικρότερος χρόνος ήταν 51 λεπτά. Η μελέτη συγκλόνισε όλο τον κόσμο και σχολιάστηκε σε παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.

      Ωστόσο, ενώ οι Δικηγόροι ηττήθηκαν, κανένας  δεν φοβήθηκε, δεν υπήρξε σχεδόν καμία συζήτηση για την "άνοδο των μηχανών" ούτε για το φόβο να χάσουν οι δικηγόροι τη δουλειά του λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης

Νομική κρίση ή εφαρμογές Τεχνητής νοημοσύνης;

       Κάποιοι από αυτούς τους ειδικευμένους δικηγόρους αμφισβήτησαν εάν το επάγγελμά τους θα μπορούσε να εμπιστευθεί πλήρως την τεχνητή Νοημοσύνη για να πάρει εξειδικευμένες νομικές αποφάσεις Κάποιοι άλλοι, πρότειναν να παραμείνουν στις "αξιόπιστες" χειρωνακτικές διαδικασίες για το άμεσο μέλλον. 
      Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες τόνισαν ότι οι συμβάσεις υψηλού όγκου και χαμηλού κινδύνου κατέλαβαν μεγάλο μέρος του χρόνου τους και θεώρησαν ότι εναπόκειτο στους δικηγόρους να αυτοματοποιούν την εργασία όταν και όπου είναι δυνατόν.
       Για αυτούς, η μελέτη ήταν επίσης μια απλή, πρακτική επίδειξη ενός μη-τόσο τρομακτικού μέλλοντος της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ωστόσο, οι δικηγόροι τόνισαν επίσης ότι η τελική απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται μόνο απο τη Τεχνητή Νοημοσύνη. 
         Ένας συμμετέχων, ο Justin Brown, τόνισε ότι οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία παράλληλα με τα νομικά τους ένστικτα. Λέει: "Όποιος εργάζεται μόνος είναι κατώτερος από τον συνδυασμό και των δύο."

      Συμπερασματικά ενώ η τεχνητή νοημοσύνη ποτέ δεν θα μπορεί να λύσει το πρόβλημα της εικόνας παραπάνω δηλαδή αν η εικόνα είναι πάπια ή λαγός αλλά πάντα σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο παράγοντα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τη καθημερινότητα του δικηγόρου.

Print this post

Trending