Δικηγόροι και Τεχνολογία: Εχθροί ή Συνεργάτες;

Η τεχνολογία αντιμετωπίζεται πολύ διαφορετικά πλέον απο τους συναδέλφους μας στην Αμερική. Οι παρακάτω προβληματισμοί κάποια στιγμή στο μέλλον θα αφορούν και την δική μας ελληνική πραγματικότητα. Αναφέρει τις διαφορές μεταξύ των νομικών εταιρειών που δεν αποτελούνται αποκλειστικά απο Δικηγόρους.  Στο κείμενο που ακολουθεί αντικατοπτρίζεται η άποψη του συγγραφέα του άρθρου.

Το κάτωθι κείμενο αποτελεί αποσπασματική μετάφραση του άρθρου του στο www.forbes.com λόγω του όγκου του άρθρου. Για το πλήρες κείμενο στην Αγγλική πατήστε στο σύνδεσμο. www.forbes.com/. 




Η σχέση μεταξύ δικηγόρου και τεχνολογίας είναι περίπλοκη. Πολλοί δικηγόροι - ειδικά εκείνοι που δεν μεγάλωσαν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές - έχουν μια περίεργη αμφιθυμία προς το σκοπό αυτό. Αυτοί υιοθετούν την τεχνολογία για προσωπική χρήση, αλλά είναι επιφυλακτικοί να την υιοθετήσουν επαγγελματικά. Συχνά διαφημίζουν την τεχνολογία αιχμής της επιχείρησής τους, αλλά δεν παρέχουν ισχυρή φωνή στους επαγγελματίες της επιχείρησης που είναι επιφορτισμένοι με την ανάπτυξή της.


Η τεχνολογία μετατρέπει κάθε τμήμα του νομικού οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων των: (1) εργατικού δυναμικού, (2) καταμερισμός της εργασίας · (3) οικονομικά (4) δομή (5) παροχείς υπηρεσιών. (6). δεξιότητες · (7) τροχιές καριέρας · (8) εκπαίδευση και κατάρτιση · (9) τις προσδοκίες των πελατών. και (10) πολιτισμός. Και ενώ οι καταναλωτές και δεκάδες εκατομμύρια σήμερα που δεν έχουν την πρόσβαση σε νομικές υπηρεσίες χαιρετίζουν την αλλαγή, οι περισσότεροι δικηγόροι δεν το κάνουν. Η τεχνολογία έχει αναπτύξει προβλέψιμες διαδρομές σταδιοδρομίας και αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο,  με ποιον και με ποιους όρους θα λειτουργούν πολλοί δικηγόροι. Με λίγα λόγια, η τεχνολογία αλλάζει τη νομική κουλτούρα και το τι σημαίνει να είσαι δικηγόρος.
..........................................

Δικηγόροι: Δεν είμαστε μόνοι


Η τεχνολογία ;οχι μόνο  έχει γίνει μόνο συνεχής συνεργάτης στη παροχή νομικών υπηρεσιών, αλλά έχει ανοίξει επίσης την πόρτα της βιομηχανίας σε μια σειρά άλλων επαγγελματιών και παρα-επαγγελματιών στο εργατικό της δυναμικό. Η τεχνολογία έχει τερματίσει την ηγεμονία του δικηγόρου στην εκτέλεση νομικών εργασιών, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, βοήθησε να ξεσηκώσει τους μύθους της βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων: όλες οι εργασίες που εκτελούνται από τους δικηγόρους είναι «επί παραγγελία», μόνο οι δικηγόροι είναι αρμόδιοι για την εκτέλεση «νομικών» καθηκόντων - όπως ορίζεται από τους δικηγόρους, συνώνυμο με τη νομική παράδοση και «κάθε περίπτωση είναι μοναδική». Η κοσμοθεωρία του δικηγόρου και του δικηγόρου, που τροφοδότησε την έκκριση του δικηγόρου, αντικαταστάθηκε από μια διεπιστημονική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων, όπου οι διαφορετικές επαγγελματικές και παραπαγγελματικές ικανότητες που ενεργοποιούνται από την τεχνολογία συνεργάζονται για την επίλυση πολύπλοκες επιχειρηματικές προκλήσεις. Ο νόμος δεν αφορά αποκλειστικά τους δικηγόρους.


Η τεχνολογία έχει επίσης επηρεάσει τα οικονομικά μοντέλα του νόμου, τις δομές παράδοσης και τον καταμερισμό εργασίας. Έχει προωθήσει τα καθήκοντα αναδιάρθρωσης-όταν εκτελούνται μόνο από δικηγόρους / δικηγορικά γραφεία, σε άλλους παρόχους των οποίων οι ομάδες συνήθως περιλαμβάνουν τεχνολόγους, εμπειρογνώμονες διαδικασίας και άλλους σε αυτό που έχει γίνει μια νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού. Δημιουργείται ένας νέος καταμερισμός της εργασίας. οι δικηγόροι δεν εκτελούν πλέον πολλά καθήκοντα τα οποία, μέχρι πρόσφατα, θεωρούνταν «νόμιμα». Οι νομικές εταιρείες δεν ελέγχουν πλέον την παροχή νομικών υπηρεσιών.


Οι ημέρες των νομικών εταιρειών που χειρίζονται θέματα από την αρχή μέχρι το τέλος έχουν τελειώσει. οι καταναλωτές επιλέγουν τώρα τον κατάλληλο πόρο και τον κατάλληλο πάροχο για την εργασία. Η ζήτηση για δικηγορικά γραφεία είναι επίπεδη σε μια αναπτυσσόμενη αγορά νομικών υπηρεσιών. Μια ολοένα και πιο φωτεινή γραμμή που διαχωρίζει τη νομική πρακτική και την τεχνογνωσία παράδοσης μετατρέπει το παραδοσιακό μοντέλο εταιρικής σύμπραξης στο κεφάλι της. Η νομική «πρακτική» - διαφοροποιημένη νομική εμπειρογνωμοσύνη, εμπειρία και / ή δεξιότητες - μειώνεται, ενώ η «παράδοση νομικών υπηρεσιών» - η δραστηριότητα νομικών / νομικών πράξεων - επεκτείνεται.


Η νομική εμπειρία ήταν, μέχρι τις δύο τελευταίες δεκαετίες, συνώνυμη με την παροχή νομικών υπηρεσιών. Ήταν αυτό που οι δικηγορικές εταιρείες πούλησαν τότε και, για τους περισσότερους, παραμένει η βασική προσφορά τους τώρα. Ωστόσο, η νομική εμπειρία είναι τώρα ένα σκέλος που υποστηρίζει τα τρία πόδια των νομικών παραδόσεων, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις. Οι δικηγορικές εταιρίες - με μερικές εξαιρέσεις - έχουν καθυστερήσει να ενσωματώσουν την τεχνολογία και τη διαδικασία στο μοντέλο παράδοσής τους, γεγονός που συνέβαλε στην ανάπτυξη εσωτερικών και νομικών εταιρειών. Έχει επίσης αυξήσει την προθυμία των καταναλωτών να διερευνήσουν νέες επιλογές νομικών υπηρεσιών, ειδικά αυτές που αυτοματοποιούν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες και αντικαθιστούν προϊόντα για υπηρεσίες.


Οι νομικές εταιρείες , οι πάροχοι που επικεντρώνονται στο αποτέλεσμα και όχι στην πρακτική, είναι σε θέση να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους. Οι ελίτ έχουν εταιρικές δομές, νομική, τεχνολογική και επιχειρηματική επάρκεια, διάθεση στην αγορά, πληθώρα πελατών και ισχυρές συνεργασίες. Οι νομικές εταιρείες ανταγωνίζονται μερικές φορές με δικηγορικά γραφεία και εσωτερικά τμήματα, αλλά συνηθέστερα συνεργάζονται μαζί τους για να ενισχύσουν τις επιπτώσεις των επιχειρήσεων στους πελάτες. Στη σημερινή νομική αγορά, αυτό είναι το θέμα της εξειδίκευσης, όχι της παράδοσης. Η αγορά αντιμετωπίζει μια επανευθυγράμμιση και όλοι οι πάροχοι επωφελούνται από την προθυμία να συνεργαστούν και την εστίαση σε αυτό που μπορούν να προσφέρουν με διαφοροποιημένο τρόπο.

...........................................................................................................................
 Η τεχνολογία είναι εγγενής στους νέους νομικούς επαγγελματίες. Είναι δύσκολο για αυτούς να φανταστούν ότι η τεχνολογία δεν αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο στη εκτέλεση νομικών υπηρεσιών Όχι μόνο η νεότερη γενιά δικηγόρων προσαρμόζεται καλά στη νέα τεχνολογία, αλλά είναι επίσης πιο δεκτική στη δέσμευση με άλλους επαγγελματίες και παραπαγγελματίες - κυρίως τεχνικούς - από τους μεγαλύτερους συναδέλφους τους. Η τεχνολογία θα καταστήσει περιττές πολλές νόμιμες θέσεις εργασίας, αλλά θα δημιουργήσει και νέες που παρέχουν ευκαιρίες στους νέους δικηγόρους να συνδυάσουν την τεχνολογική τους ευχέρεια με τις γνώσεις τους για να δημιουργήσουν νέες σταδιοδρομίες. Η τεχνολογία της πληροφορίας δημιουργεί επίσης επιχειρηματικές ευκαιρίες για επιχειρηματίες να διαταράξουν τον παγκόσμιο νομικό κλάδο των τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τεχνολογία οδηγεί στην χρυσή εποχή του νομικού επιχειρηματία-και δεν απαιτείται πτυχίο δικαίου για να χτυπήσει το εισιτήριο.
Συμπέρασμα
Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο πόρο στη  διαδικασία παροχής νομικών υπηρεσιών. Δεν αντικαθιστά τους δικηγόρους, αλλά συμβάλλει στην κατάργηση της παραδοσιακής νομικής κουλτούρας, αντικαθιστώντας την με μια διαφοροποιημένη, ανταγωνιστική, ευθυγραμμισμένη με τον πελάτη, προσβάσιμη και οικονομικά αποδοτική, όπου οι «επαγγελματίες νομικών» αναπτύσσουν τεχνολογία και διαδικασίες για την επίλυση επιχειρηματικών προκλήσεων. Ο νομικός κλάδος εισέρχεται σε έναν γενναίο νέο κόσμο και ο παλιός δεν επιστρέφει. Η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι ένα ισχυρό εργαλείο συνεργασίας που επιτρέπει στους δικηγόρους να επεκτείνουν τη νόμιμη πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο νέων καταναλωτών και να εξυπηρετούν καλύτερα τους υπάρχοντες πελάτες.

Μετάφραση και αναδημοσίευση άρθρου του , στο www.forbes.com/
Print this post

Trending